Jotkut päivät ovat helpompia kuin toiset

Leave a comment
Surunaama kylässä

Otsikon lauseesta on tullut patenttivastaus kysymykseen miten voin. Akuutista kriisistä on nyt kulunut sen verran aikaa etteivät jatkuvat avautumiset tai yhtäkkiset itkukohtaukset tunnu enää luontevilta. Oikeastaan olen aika hiljaa, siirrän osan ajatuksista toisina hetkinä ajateltaviksi, jotta pystyn toimimaan nyt. Harvoin jos ollenkaan otan tilannetta esiin vieraampien ihmisten kanssa, aika vähän tutuillekaan.

Otsikon lause on helppo, neutraali tapa vastata. Siihen ei tarvitse vastapuolen juuri reagoida, ottaa vastaan surua tai ahdistusta. Kantaa minun taakkaani. Kukin voi valita haluaako jatkaa aiheesta vai siirrytäänkö muihin aiheisiin. Lause on kuitenkin täsmävastauksen lisäksi myös totta. Jotkut päivät ovat helpompia kuin toiset.

Välillä elämä tuntuu normaalilta ja järkevältä ja sitten taas mielen mustaa jäteöljyä valuu keskelle kirkasta päivää tai hiljaista yötä. Aamupalapöydässä keskustellaan tuhkauurnista ja matkalla päiväkotiin siitä ettei isi näe uutta pyörää. Joinain aamuina itken työmatkalla aurinkolasien takana, saatan istua pitkään hiljaa punaisella puupenkillä kokoamassa itseäni ennenkuin otan hissin neljänteen kerrokseen.

Aihe ei ole tabu mutta sen käsittely ulospäin hiipuu, osin jopa katoaa. Monen silmään kaikki näyttää tavalliselta, kuvissa hymyilen ja lapsi nauraa. Sisältä puuttuu kuitenkin pala. Yhden ihmisen kokoinen. Tänään ei ole sellainen helpompi päivä vaan kulutin penkkiä äsken pidempään kuin pitkään aikaan.

+++

Surunaama kylässä on kokoelma tarinoita surusta. Voit lähettää omasi osoitteeseen info@surunaama.fi. Julkaisemme tekstit editoimattomina ja toiveesi mukaan nimelläsi tai anonyyminä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *